November 24-én pincelátogatásra indultunk Gyöngyöspatára, ahol Nagy János barátunk segítségével két borász mutatta meg a pincéjét.
A pincesor rövid története (részlet a pincefalvak.hu weboldalról):
A „Hétsoros Pincefalu” területe már az
avar korban is lakott volt. Az itt végzett ásatások során megtalált
leletek (pl. metszőkés) tanúbizonysága szerint pedig még
szőlőtermesztést is folytattak az akkori emberek.
A szőlőtermesztés hagyománya
Gyöngyöspata egész történetét áthatja. A XVI. századtól a térségben még az egyes
űrmértékeket is a településről nevezték el, pl. patai icce, patai pint.
A pincék szervesen kapcsolódnak a
település szerkezetéhez. Néhány nemesi háznál kőboltozatos pince is
épült, de a borok nagy részét andezittufába vagy homokfalba vájt,
illetve épített tornácos vagy gádoros lyukpincékben tárolták, melyek
egymás mellett vagy fölött utcaszerű pincesorokat alkottak. Kecskés
Péter összeírása alapján elmondható, hogy négy pincerendszer alakult itt
ki: Vári pincék (melynek száma 140), Pipis-hegyi pincék (100),
Kecskekői pincék (90) továbbá a legújabbak, az Alszögi pincék (70).
Mi a vári pincesorban Szignárovits Márk pincéjét látogattuk meg, ahol éppen átalakítás zajlott, a régi fahordók lassan megszűnnek és a helyüket műanyag hordók veszik át, melyek lényegesen kevesebb törődést igényelnek. Ő is tagja a Magna Mátra szervezetnek, melynek tagjai azt vallják:
...a Mátrai borvidék természeti adottságai kiemelkedőek. A jó vízháztartású
talajok és a meleg, de nem szélsőségesen forró klíma együttesen
aromagazdag, jó egyensúlyú, érett csersavú borokat adnak. Hisznek abban,
hogy vannak különleges értékeket felmutató dűlőik, ezek karakterének
felkutatása és kibontása garantálja a fejlődés lehetőségét a borminőség
terén.
Véleményük szerint az egyediség megőrzésének kulcsa abban rejlik, ha
érvényesülni hagyják a természet adta értékeket. Ennek érdekében a Magna borok kizárólag Kárpát-medencei fajtákból készülhetnek, tőkénként legfeljebb 1 kg-os terheléssel.
A pincében nem sok hely volt, ezért inkább az előtérben beszélgettünk a szőlőművelésről, pincékről, borokról és kóstoltuk meg néhány palack tartalmát és érdemes volt...
 |
Foto: Benei László |
 |
Foto: B.Nagy István |
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése