2011. december 26., hétfő

Herbst Rudolf előadása

Október 6-án Herbst Rudolf EFIAP minősítésű, MAOE tagsággal rendelkező fotóművész volt a vendégünk Jobbágyiból. Előadásában a riportfotózásról beszélt adott és mesterséges fényben, különösen a színházban történő fotózás általa gyakorolt módjával ismertetett meg bennünket.
Felhívta figyelmünket az intézményekkel történő kapcsolattartás jelentőségére, hiszen ez az alapja a fotózási lehetőségnek. Már az előadott művek dokumentálása is komoly kihívás elé állít bennünket, hiszen általában kevés a fény (néha pedig túl sok...), magas érzékenységre, fényerős objektívekre és jó reflexekre van szükség.
A művek ismerete segít abban, hogy a dramaturgiailag jelentős pillanatokat el tudjuk kapni, az ütemérzék a táncelőadásokban támogatja a fotóst a végmozdulatok megmutatásában. Fontos a mélységélesség megfelelő befolyásolása, a manuális beállítások gyors alkalmazása és ezek hatásának tökéletes ismerete. Minden olyan technikai eszköz, ami segít a dinamikatartomány kiterjesztésében, használható, ha ez nem észrevehető (RAW formátum, szoftveres, szelektív utómódosítás).
Egyedi beállításokkal (záridő megválasztása, háttér bekomponálása, térbeszűkítés telével) és szerencsével, olyan alkotások is születhetnek, amelyek túllépnek a dokumentáláson és alkotásként támogatják, erősítik a mű, az előadás megismerését, megszerettetését vagy azon túllépve önálló értelmezésre adnak lehetőséget.

Herbst Rudolf weboldala színházi fotókkal itt található.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése