2012. február 11., szombat

Portré és zsánerfotózás - Molnár István Géza előadása

Molnár István Géza csütörtöki előadásán a fotózás kezdeteitől napjainkig betekintést kaptunk a portré és zsáner fotózás történetébe és elméletébe. 
A portré már jóval a fényképezés előtti időben is ismert volt a művészetben, pl. már Egyiptomban használtak halotti maszkokat emberábrázolásra és az ókori szobrászat általános műfaja volt. A zsáner vagy életkép a mindennapi élet történéseit ábrázoló kép, aminek készítése Németalföldön (mai Hollandia, Belgium területe) honosodott meg a 16. században.
A fényképezésnél alkalmazott világítási módok nagy része része a festészetben már ismert és általánosan alkalmazott volt.
Az 1827-ben készült első fénykép 8 óra expozícióval készült, ez 1842-re 10-60 mp-re csökkent. Kiderült, hogy Horváth Zsigmond Lajos, aki Egerben az első ottani fényképeket készítette, Daguerre (az első szabadalmaztatott fényképezési eljárás feltalálója 1839-ben) kortársa volt.
Petzval József az általa szabadalmaztatott objektívjével pár mp-re csökkenti az expozíciós időt az 1860-as évek végére. Ez tette lehetővé az életszerűbb portrék készítését.
Székely Aladár az 1900-as évek elején Adyról készített fotói ma már minden tankönyvben szerepelnek.
A XX. század sok magyar fotósa közül Gink Károly, Korniss Péter, Tabák Lajos fotóit hozta fel példának. Ez utóbbi esetében a portré, a zsáner és a szociofotó összemosódik, ami már az uralkodó kormányzat figyelmét is felkeltette és pusztán a valóság ábrázolása miatt a fotóst rendszerellenességgel vádolták meg, börtön és elkobzás járt érte. 
A portréfotózás lényege a hitelesség - az ember egyéni jellegzetességeinek, gesztusainak, arckifejezésének, lelki alkatának, környezetének valós megjelenítése.
Mindezt bizalommal, közeli kapcsolattal lehet megteremteni. Technikailag figyelni kell a megfelelő objektívre, el kell kerülni a rossz fényviszonyokat és a szemeknek kiemelt figyelmet kell szentelni. A személyiségi jogok ismeretének és megfelelő alkalmazásának itt kiemelkedő jelentősége van.



 Az előadás második részében könyvéből vetített képeket, ebből néhányat megmutatunk.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése