2017. szeptember 25., hétfő

Az Internet, Geometria és a manuális objektívek


Szeptember 14-én elsőként Kovács Tamás tartott összefoglalót az Internet alkalmazásának lehetőségeiről a fotózásban.
Az okostelefonokhoz járó tárhely és a bennük lévő kamera magától értetődően hozta a fotók felhőben való tárolásának lehetőségét. Az egy helyen való tárolás a fotók szinkronizálását és megosztását is lehetővé teszi, megkönnyítve mind a küldő mind a befogadó hozzáférését egy közös adatbázishoz.
Az Interneten találhatók online képszerkesztők, mellyel telepített szoftverek nélkül tudjuk elvégezni kisebb-nagyobb módosításainkat szükség esetén.
Munkáinkat, információinkat publikálhatjuk személyes oldalakon, blogokon , weboldalakon. Ismereteinket bővíthetjük a fotóportálokon, beküldhetjük fotóinkat képértékelő oldalra, tanfolyamokra jelentkezhetünk.
A nyitottság mellett ne feledkezzünk meg arról, hogy a biztonságra mindig ügyeljünk, akár a jelszavak használatáról, akár a megosztandó képekről van szó, hiszen a nem kívánt információk igen nehezen vagy egyáltalán nem tüntethetők el a hálózatból.





Ezután áttekintettük a Geometria pályázatra beérkező képeket. Jó színvonalú anyag érkezett be, a fotók közül Cseh Balázs: Zsolnay-háló című képe kapta a legtöbb szavazatot, a kiemelt képek itt találhatók.



Ezután egy vendég, B. Nagy István beszélt a manuális objektívek alkalmazásáról. A kreatív és kísérletező emberek kedvenc területe ez, hiszen 50-60 éves objektíveket háziasítunk a mai digitális technikával, ami felvet technikai problémákat.
István beszélt a bázistávolság fontosságáról, mely megszabja, hogy milyen objektívet, milyen gépvázra, hogyan tehetünk rá.
Az alkalmazás korlátai (pl. AF megszűnése, fénymérés módosulása) mellett olyan képi hatásokat érhetünk el, amelyek a mai objektívekkel nem lehetséges. A képi hatás főleg a képközép és képszél élességi viszonyában ill. a háttérelmosás módjában érhető tetten.
Szívesen használnak fel olyan lencséket, amelyek nem fényképezőgépobjektívnek készültek és az objektív belsejében történő módosítás is elképzelhető a különleges hatás kedvéért.
Nem utolsósorban ezen objektívek ára is segíti az alkalmazásukat.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése