2018. november 1., csütörtök

Úton kiállítás - megnyitó


Október 4-én lezajlott a kiállítás megnyitója, ugyanazokkal a közreműködőkkel (Kudumba dobshow és Dala László), akik 10 évvel ezelőtt az első kiállításon is résztvettek.
Az estet egy dobösszeállítás indította, majd a tíz évet egy diaporámával mutattuk be, amit Budai József készített, ezt Füleki László bevezetője és Dala László megnyitója követette.
A Mátra Művelődési Központot működtető kft. részéről Ábri Zoltán köszöntötte a Fotókört, majd egy ajándékkosarat adott át, végül egy záró improvizáció hangzott el a Kudumba dobshow előadásában.

Részlet Füleki László bevezetőjéből:


A kiállítás most kivételesen két részből áll. 
Az aktív tagokon kívül azoknak az alkotásait is újra be szeretnénk mutatni, akik élethelyzetük változása miatt mostanában nem vagy csak egy ideig tudtak a közös összejöveteleken résztvenni, de fotóik megőrzik az énjüket, kedves témáikat, gondolataikat, amiket mindig szívesen idézünk föl.

Örülünk, hogy tagjaink között volt pl. Sebestyén Péter, akinek közülünk egyedül sikerült elérnie, hogy Magyarország legnagyobb természetfotós vetélkedőjén a díjazottak közé kerüljön. 
Emlékezetes élményünk fűződik Udvari Gáborhoz, aki lehetővé tette számunkra az Országház titkainak megismerését. 
Nem felejtjük el Mihályi Gábor előzékenységét, aki stúdióját bocsátotta rendelkezésre előadások megtartására és aki azóta nagyon kedvelt gyerekfotóssá vált. 
Büszkeség tölt el bennünket, hogy résztvehettünk Baranyi Norbert az aszódi Hosszúvölgyről szóló könyvének bemutatásán és a műhelytitkok megismerésében. 
Jó rágondolni arra, hogy láthattuk Albert Péter autista gyerekekről készült kiállítását, aki már jó ideje hivatásos riportfotósként dolgozik és ne felejtkezzünk meg Jaros Gáborról, aki jónevű esküvői fotóssá lett azóta.
Elnézést, ha nem tudok mindenkit név szerint felemlegetni.


De beszéljünk azokról, akik amellett, hogy 10 éve itt vannak velünk, tudjuk, hogy biztosan számíthatunk rájuk, hiszen nagyszerű dolog, hogyha a Fotókörön belül diaporámát szeretnénk készíteni, akkor Budai Józsihoz kell mennünk, ha jó címet szeretnénk vagy azt megtudni, hogyan szerepeljünk hónapról-hónapra a legnagyobb fotósújságban, akkor Mádi Józsihoz, ha egy épületet a jó oldaláról szeretnénk fotózni, akkor Kalácsi Renét keressük, ha megfontolt véleményt szeretnénk hallani, akkor Kovács Tamáshoz fordulunk és ha dokumentálni kell valamit vagy szerszám szükséges, akkor Potje Péter biztosan segíteni fog.
 


A 10 év alatt az idő persze nem múlt el nyomtalanul felettünk, elég, ha megnézzük az első év csoportképeit... 
Szomorú dolog, hogy idén elvesztettük két elismert fotósunkat, Adamik Miklóst és Fehér Miklóst, akik sokáig fiatalos lendülettel támogattak, erősítettek bennünket élménybeszámolóikkal, tapasztalataikkal, előadásaikkal. Most már azt is tudom, hogy mit kellett volna még megkérdezni tőlük. De már nem tudjuk.
Reméljük, hogy a jövő évben életmű kiállítást tudunk rendezni mindkettőjüknek.

De a szomorú események mellett és közben jöttek és jönnek újak is, akik biztosítják a folytonosságot, mögöttem láthatók az ő fotóik is. 
Az ő részvételük is egyre fontosabb, hiszen pl. a Van képünk hozzá! című családi vetélkedőnk, melyet több éve kezdtünk és idén is sikerrel rendeztük meg, nélkülük nem valósulhatott volna meg.

Végezetül szeretném megköszönni a Mátra Művelődési Központnak a lehetőséget és a támogató hozzáállást a kiállítás megrendezéséhez, kívánok a fotóköri tagoknak további alkotói attitűdöt, megértő otthoni társat, a vendégeknek időt és kedvet a nézelődéshez és a jövőre nézve mindannyiunknak olyan környezetet Magyarországon, ahol az ilyen kiállítások továbbra is kimozdítják az embereket az otthonaikból.
 
Részlet Dala László megnyitójából:


Mindenki, aki fotós, valamilyen szinten művész, még ha nem is mondja. 
A képek hangulatokat, érzéseket, gondolatokat fejeznek ki. Ezekben a képekben, melyek körülöttünk vannak, sok érték van. 
Ezek a képek azért születtek, hogy merjünk bennük gyönyörködni. Ezek a képek melegséget hoznak.
 


 Fotók a megnyitóról (készítette Kalácsi René, Benei László, B. Nagy István):


 




















 







Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése