2024. május 5., vasárnap

Bevezetés India kultúrájába

 Május másodikán Nagy János tagtársunk tavaszi indiai utazásáról tartott képes beszámolót.
A beszámolóra a tagok mellett külső érdeklődők előtt került sor, amit az előadó és a távoli ország is indokolt.

Az utazás Észak-Indián belül egy 1000 km-es körzetben történt, Delhi, Vrindaván, Agra, Varanasi városok között. A szervezést a Fotosherpa vállalkozás végezte, ami kimondottan csoportos fotós túrákkal foglalkozik. A távolságokra jellemző, hogy a kb. két hét alatt 3 repülőúton vett részt. 

A szállásra a puritánság volt a jellemző és az, hogy a szabadon járkáló majmok miatt, amik mindent ellopnak, ráccsal volt az udvar is ellátva. A szemét sok mindent ellep, aminek a helyi magyarázata, hogy a majmok és a szintén szabadon járó tehenek miatt ennek gyűjtése reménytelen lenne. A lakosság harmadának otthonában nincsen WC. Sokan koldulnak, aminek vallási és társadalmi okai is vannak. 

A túra célja az indiai és a hindu kultúrával való megismerkedés volt, sok szertartáson vettek részt, helyi vezetőjük egy magyar nemzetiségű, de hindu szerzetesként élő férfi volt. 

Az éghajlat miatt kevesen használnak cipőt, azok is inkább a magasabb kasztokban. Nagyon jellemző az élénk színek használata, személyek fotózása általában nem probléma, néha nőknél engedélykérés szükséges.
Résztvettek halottégetésen, rituális fürdéseken, tehénmenhelyen, házi imahelyeken, cigány faluban, Taj Mahal látogatáson, birkózóversenyen stb.









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése