2012. december 1., szombat

A fotós utómunka

November 22-én Kovács Tamás tartott beszámolót a fotók utómunkájáról. Közösen beszélgettünk arról, hogy mikor van létjogosultsága az utólagos képfeldolgozásnak, hiszen van olyan terület, ahol erre nincs is igazán lehetőség (pl. sajtófotó, sportközvetítés stb.) és hol lehet találni túlzásokat (glamour, divat). Mennyiben és mennyire változtathatjuk meg a valóságot, számít-e a megérzésünk? Ha a megrendelő azt kéri, hogy változtassuk meg egy irányba a színvilágot vagy a kép egy részét, elemét, meg kell ezt tennünk?
Tamás szerint olyan képeket kell készítenünk, amitől jól érezzük magunkat a kép előtt, sugározzon belőle a lélek és a szív, ezért kell kihasználnunk az utómunka minden lehetőségét, hogy ezt elérjük.
Munkamódszere szerint (ha nem családi képekről van szó) nyers formátumban fotózik, már a gépben törli a rossz képeket, majd áttölti a jókat, beállítja a színeket , kontrasztot, tónusokat majd a szelektív eszközök lehetőségével alakítja ki a kép hangulatát. Ezután egy hétre elteszi a képeket, utána újra megnézi és eldönti, hogy valóban olyan képet sikerült-e kialakítani, amit szeretett volna.
Ezután a gyakorlatban mutatta meg, hogyan használja a Photoshopot az utómunkában.
Az automatikus gyári felajánlások figyelembevételével dönti el, hogy mennyire használja ki a manuális beállításokat az alapbeállításoknál (Exposure, Blacks, Brightness, Contrast). A Görbe (Curves) csúszkáinak beállítása (világosítás, sötétítés) után az élesítés, majd a szelektív színbeállítás (Hue, Saturation, Luminance) következik és gyakran szokta használni a vignettálás lehetőségét is.
Az ezután következő finomításokkal, szelektív beállításokkal (Select Color, Burn Tool) állítja be végső állapotot.
A layerek használata előnyös, mert gyorsan lehet látni a változtatások hatását és eldönthető az az adott módosítás jogossága.
Beszélt az XML fájl jelentőségéről, melyben rögzül minden változtatás, amit elvégeztünk a képen. Ez felhasználható csoportos képmódosításokhoz, ami nagyon meggyorsítja a munkát, ami pl. megrendelések esetén sokat számít.
Végezetül a mentési stratégiájáról beszélt, aminek jelentőségét a résztvevő hallgatóság is megerősítette.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése