2023. június 30., péntek

Kiállítás megnyitó

 

Június 28-án szerdán nyitották meg a gyöngyösi Cantus Corvinus Vegyeskar és a Szempont Fotókör retrospektív kiállítását.

Az énekkar idén ünnepli 40 éves, míg a fotókör a 15 éves születésnapját. A kiállításunk röviden bemutatta a tevékenységünket, talán a legnagyobb érdeklődést a Potje Péter gyűjteményéből származó analóg fényképezőgépek keltették.

A megnyitó folyamán Krigovszki Nóra a Mátra MMK részéről mutatta be a Fotókört, majd ezután Füleki László egy szubjektív összefoglalóban igyekezett megmutatni az érdeklődők számára is a fotózás örömét.
Részlet ebből az összefoglalóból:

"Örülünk tagjaink sikereinek, így különösen Mádi József, Nagy János díjainak mind a Magyarország 365, mind a Varázslatos Magyarország, mind az Év Természetfotósa pályázaton. Ezek egy része olyan megmérettetés, amelyen több ezren, több tízezren vesznek részt és nagy elismerés bekerülni az első 100 közé vagy a kiállítandó művek közé akkor is, ha magasabb díjat nem érnek el. Ehhez is már olyan fotók kellenek, amelyek nem megszokottak, elgondolkodtatók vagy esztétikailag és/vagy tartalmilag újszerűek vagy megkapók.

A fényképészet ambivalens tevékenység, hiszen ugyanazt az eszközt használjuk hétköznapi dokumentálásra és művészeti alkotások létrehozására is. Emiatt erősen szubjektív az eredmény értékének megítélése is, figyelembevéve a nagyon erős online jelenlétet, a könnyű prezentálást és a könnyű másolást.

Mégis úgy gondolom, hogy a művelése során olyan élmények, látványok, történések részesei lehetünk, amelyek értékessé teszik az ezzel töltött időt. A többi szakmai tudás, alkotói véna és kitartás kérdése, ez a nehezebbik része, de az örömért és az elismerésért meg kell dolgozni, ezért csináljuk…"















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése