2024. október 7., hétfő

Megnyitó a könyvtárban

 

Október 4-én 17 órától nyitottuk meg a Víz-Tűz-Föld-Levegő című kiállításunkat a Vachott Sándor Városi Könyvtárban. Jakab Zsolt felvezetése után Nagy Tibor Wyrág gitárjátéka adta meg az alaphangot, majd Füleki László mondta el megnyitó beszédét.

Részlet a megnyitóból

"...ahol víz van, ott valahol vízpart, szárazföld is jelen van, ami felett eső után, hideg reggeleken köd képződhet, ami a levegőben jelenik meg. A köd fölött rövidesen felkel a nap, a legnagyobb tűz, aminek tisztelete már évezredekkel az időszámításunk előtt megjelent Napistenként Ázsiától Amerikáig a különböző vallásokban.
Úgy vélem, hogy ez a tisztelet az, amit mindenképpen megtarthatunk a régi idők gondolataiból, amikor a természetben járunk. Hiszen egyetlen földünk van, fényévekre nem ismerünk más olyan égitestet, ahol az élet magas szintű formája jelen lenne.
A ma emberének a feladata, hogy tartsuk meg figyelmünket a veszélyek felismerésére, tartsuk meg az összhangot az ember és a természet között, őrizzük meg az élet sokféleséget, mert ez jelenti az igazi gazdagságot.
Amennyiben ennek tudatosításához hozzá tudott járulni a Szempont Fotókör a képeivel, akkor úgy vélem megtette kötelességét és azok az alkotók is, akik a fotókat készítették:

Baranyi Norbert, Budai József, Füleki László, Kovách Árpád, Nagy János, Mádi József, Potje Péter, Tokaji Tímea."

A műsort újra Nagy Wyrág hangszerjátéka zárta, ezután a résztvevőket kis kóstolóra invitálták a szervezők.











 


Előkészületek kiállításokhoz

 

Szeptember végén hirtelen kaptunk egy felkérést, hogy ugorjunk be egy Városi Könyvtárban tartandó kiállító helyett, október elejére. Megvolt a témakör (Négy elem), meggondoltuk és bevállaltuk, pedig még új képeket is nyomtatni is kellett, két hétnél rövidebb idő alatt. Eközben már az eredeti októberi kiállításunk anyagát is elő kellett készíteni. Ez jelentős szervezést kívánt tőlünk, de megoldottuk.

Október első csütörtökén ezért délelőtt a könyvtárbeli kiállítást installáltuk, Kovách Árpád, Nagy János és Füleki László részvételével, míg este a Fotókör többi tagjaival az MMK-beli anyagot kasíroztuk fel.

Nagy öröm, hogy mindkettő sikerült időre.